Lista CRIMINALILOR care AU FURAT ANI din viața unor oameni s-a mai redus cu unul. Dan VOICULESCU, prima reacție după revocarea lui Kovesi

Lista CRIMINALILOR care AU FURAT ANI din viața unor oameni s-a mai redus cu unul. Dan VOICULESCU, prima reacție după revocarea lui Kovesi
Publicat: 11/07/2018, 16:16

„Va trebui în perioada imediat următoare să răspundeți pentru presiunile făcute pe judecători, direct sau indirect. Procurorii DNA vor avea datoria să vă ancheteze, așa cum l-au anchetat și pe Emilian Eva, până la 6 dimineața.

Lista criminalilor care au furat ani din viața unor oameni s-a mai redus cu unul. Mai sunt cel puțin patru care urmează. Aceasta este o primă etapă, urmează pedepsele cu adevărat meritate”, a scris Dan Voiculescu pe blogul său.

Dan Voiculescu a fost eliberat condiționat în iulie 2017, după executarea unei treimi din pedeapsa de zece ani primită în 2014, în dosarul „ICA”.

Completul de judecată de la Curtea de Apel București format din magistrații Camelia Bogdan și Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la 8 ani, și pe fostul ministru Sorin Pantiș la 7 ani de închisoare. În același dosar, fostul director al Agenției Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la 8 ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost șef al Direcției Juridice din ADS, a primit 6 ani de închisoare. Tot la6 anide închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost șef al Direcției de Privatizare-Concesionare din ADS. Flavius Adrian Pop, fost șef de serviciu în ADS, a fost condamnat la 5 ani cu executare. Gheorghe Sin și Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene și Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

Deja fostul director al ICA, Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiționat.

Tribunalul București a discutat în 11 iulie cererea lui Dan Voiculescu de liberare condiționată. Este cea de-a doua instanță unde ajunge această solicitare. În primă fază, cererea de liberare condiționată s-a aflat pe masa magistraților de la Judecătoria Sectorului 5, care au stabilit că Voiculescu poate fi pus în libertate. Decizia aceasta a fost, însă, contestată de procurori, iar Tribunalul București a decis, marți, în mod definitiv, că fostul senator poate merge acasă.

Comisia de specialitate de la nivelul penitenciarului Rahova a dat aviz negativ solicitării lui Dan Voiculescu de eliberare condiționată, însă, chiar și în aceste condiții, fostul senator s-a adresat judecătorilor.

Judecătoria Sectorului 5 a explicat motivele care i-au condus pe judecători la decizia de a admite cererea de eliberare condiționată formulată de Dan Voiculescu, instanța precizând că a avut un comportament pozitiv, nefiind sancționat, ba chiar recompensat.

În ceea ce privește neacoperirea despăgubirilor, judecătorii susțin că acesta nu este un criteriu legal de evaluare a comportamentului din detenție.

„Condiția analizată presupune observarea conduitei persoanei private de libertate prin raportare la Regulamentul de ordine interioară al locului de detenție, prin evaluarea eforturilor depuse de această persoană în a participa la activități lucrative, educative, moral-religioase, culturale etc”, explică magistrații în motivare.

Judecătorii au constatat că, până la 24 mai, Voiculescu a stat în închisoare în total 1.408 zile din cele 3.653 la care a fost condamnat, 387 dintre acesta fiind considerate executate pe baza muncii prestate, situațe în care este îndeplinită condiția referitoare la executarea a cel puțin o treime din pedeapsă.

„În ceea ce privește modalitatea în care petentului i-au fost considerate drept executate cele 387 de zile (cu referire la susținerile procurorului privind lipsa calității științifice a lucrărilor publicate, lipsa dovezilor că ar fi fost redactate în detenție, privind împrejurarea că petentul ar fi „un profitor al unor carențe legislative” etc.), instanța reamintește că atributul contabilizării zilelor considerate ca executate pe baza muncii prestate de persoanele condamnate aparține exclusiv administrației penitenciarului”, se precizează în motivare.

Judecătorii menționează că Voiculescu nu a fost „sancționat disciplinar niciodată, fiind recompensat de 12 ori, ultimele două recompense fiind aplicate în ultima perioadă supusă analizei, după data respingerii primei cereri de liberare condiționată.” Mai mult, magistrații dau exemplu și activitățile lucrative și/sau de instruire școlară și formare profesională ale fostului senator, „în acest sens fiind evidențiate în procesul-verbal întocmit de comisie un număr de 57 de zile considerate ca executate pe baza muncii prestate la punctul de lucru curățenie (în perioada ianuarie 2016-mai 2017, dar și anterior, sporadic, în anul 2015), la care se adaugă și un număr de 330 zile considerate ca executate prin publicarea unor lucrări științifice”.

În ceea ce privește executarea pedepsei în regim de detenție închis, magistrații precizează că acest aspect nu are relevanță, mai ales în condițiile în care „apărătorul petentului a subliniat că petentul a solicitat menținerea acestui regim de executare, pentru siguranța sa în penitenciar”.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată